+34936653754 | contacto

escaen

SALA DE PRENSA

27 Jul

ConfeCat lliura al President un Manifest per a la supervivència del sector turístic a Catalunya

COMUNICAT DE PREMSA

Trobada amb el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra
 
ConfeCat lliura al President un Manifest per a la supervivència del sector turístic a Catalunya
 
Santiago Garcia-Nieto. Cal la posada en marxa de mesures efectives que ajudin i permetin la supervivència de l’activitat econòmica i laboral d’aquesta indústria a Catalunya
Barcelona, 27 de juliol de 2020

 

En el decurs de la reunió que el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha mantingut aquest dilluns amb representants del sector turístic català per avaluar i abordar la situació de la COVID-19, el President de la ConfeCat, Santiago García-Nieto, li ha lliurat un Manifest secundat per la totalitat d’entitats que formen part de la ConfeCat “per a la supervivència del sector turístic a Catalunya”.
 
Santiago García-Nieto ha afirmat que “els principals actors del sector turístic de Catalunya vivim en un estat de gran preocupació pel futur d’una de les principals indústries del nostre País, com és la turística”, en aquest sentit ha reclamat que “cal la posada en marxa de mesures efectives que ajudin i permetin la supervivència de l’activitat econòmica i laboral d’aquesta indústria a Catalunya”.
 
S’adjunta el Manifest amb aquest Comunicat de premsa.
 
La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) és l’entitat empresarial que agrupa i representa a les principals associacions i federacions d’allotjament turístic, de restauració i turístiques de Catalunya.
 

MANIFEST PER A LA SUPERVIVÈNCIA DEL SECTOR TURÍSTIC A CATALUNYA

 
Barcelona, 27 de juliol de 2020
El conjunt del teixit empresarial turístic de Catalunya, representat per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat), viu actualment en un estat de gran preocupació pel futur d’una de les principals indústries del País, com és la turística, i reclama la posada en marxa de mesures efectives que ajudin i permetin la supervivència de l’activitat econòmica i laboral d’aquesta a Catalunya.
En aquest sentit, l’entitat vol posar i fer arribar al President de la Generalitat de Catalunya les següents consideracions:
 1. El sector turístic i hostaler de Catalunya genera un PIB específic turístic i un impacte del 12% aproximadament (any 2018*) respecte al total, arribant a diverses zones concretes del país fins a xifres del 25,70% del seu respectiu PIB local. A més, un elevat percentatge dels cotitzats a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l'hostaleria. Aquests fets demostren que el nostre sector és l'autèntica locomotora social i econòmica del territori. I que, per tant, els empresaris tenim una alta responsabilitat perquè d'ell en depenen moltíssimes famílies. Ara mateix ens trobem en una situació límit que requereix solucions efectives urgents.
 2. Actualment, després de diverses reunions realitzades durant l'últim any amb les principals autoritats polítiques de diferents Administracions Públiques responsables, inclosa la Generalitat de Catalunya, el sector es considera en una situació de desatenció i desafecció més que significativa. Han estat moltes les reunions i les peticions fetes que, malauradament, sempre han acabat sense respostes realment efectives.
 3. Un cop arribada la pandèmia de la Covid-19, considerem que, en cap cas, la Generalitat de Catalunya ha tingut una especial sensibilitat amb el sector turístic de Catalunya. Cal recordar que ja som un sector penalitzat davant la resta de comunitats autònomes a causa de l'impost sobre les estades turístiques. Un impost que, tot i la colossal davallada de la demanda, no s'ha cancel·lat, amb el corresponent perjudici generat i penalitzant encara més la ja minsa demanda turística. L’anul·lació temporal d'aquest impost ja ha estat sol·licitat formalment tant per diferents entitats de representació empresarial com per Ajuntaments d’importants municipis turístics de Catalunya.
 4. Creiem que anul·lar temporalment aquest impost hagués estat positiu per intentar augmentar la demanda turística però, especialment, hagués servit com una gran eina exemplificadora i negociadora per exigir que el Gobierno de España també hagués aplicat un millor tracte impositiu en l'IBI, l'IVA, els impostos sobre societats i d'altres de la seva competència. Ara mateix, ens trobem que cap Administració Pública ha ajustat la seva política impositiva, tot i que l'activitat turística sigui pràcticament nul·la, deixant al sector desemparat davant la davallada d'ingressos.
 5. Les ajudes al sector turístic presentades pel Gobierno de España les considerem com a inexistents. Cap mesura va encaminada a promocionar la demanda turística, com sí que s'ha fet en altres països (reduint l'IVA, oferint bons per a aquelles famílies que desitgin fer vacances al mateix país, etc.). Totes les mesures estan focalitzades a facilitar el deute a les empreses. Així doncs, els encoratgem i ens posem a la seva disposició per negociar conjuntament el teixit empresarial turístic català-Generalitat de Catalunya-Gobierno de España unes mesures que creiem que han de ser més efectives a curt termini per aconseguir la supervivència de les empreses turístiques. Alguns exemples podrien ser: la reducció de l'IVA, moratòries a les hipoteques, allargament i flexibilització total dels ERTOS, etc.
 6. L’actual greu crisi del sector turístic a Catalunya exigeix que les mesures a prendre tinguin una dimensió, pel que fa recursos, molt superior als que han hagut fins ara. Es demana que dels fons previstos de l’Unió Europea per a l’Estat Espanyol es destinin, als diversos àmbits que configuren el sector, un volum d’entre el 20% i el 25% que respon –per la informació que tenim- a la pròpia recomanació feta per la Comissió Europea. Posteriorment caldria un exercici de territorialització pel que fa a Catalunya, proporcional al volum d’activitat turística que representa en el conjunt de l’Estat. Aquests recursos han d’anar destinats, entre altres àmbits, tant a iniciatives de rescat del sector -les quals abans ja hem referenciat (ERTOs, ajudes directes i refinançament)-, com a la dinamització de la demanda i al reforç de la competitivitat (digitalització, sostenibilitat i coneixement). L’import del conjunt del programa no pot ser inferior als 7.500M €.
 7. Juntament amb aquesta nul·la negociació entre Administracions, també ens preocupa especialment la manca de lideratge visible per part de la Generalitat de Catalunya davant del Gobierno de España en temes turístics, més quan Catalunya és líder indiscutible en l'arribada de turistes estrangers. Reclamem una reacció més contundent al respecte.
 8. Pel que fa a la comunicació generada durant aquests mesos de pandèmia per part de la Generalitat de Catalunya, considerem que, en molts casos, aquesta ha estat molt perjudicial per al sector turístic. S'han difós missatges poc clars i indeterminats que els mercats internacionals no han entès correctament i, en causar-los una certa confusió, les empreses estrangeres han acabat per reduir les seves operacions al nostre territori. Molta gent d’altres països no ha vingut per la incertesa d’haver de quedar-se aquí si es confinava el país, es tancaven fronteres i no podrien tornar a casa seva, etc. Aquest ha estat el gran fre a la seva decisió de compra.
 9. En relació amb la promoció, seguim reclamant que en la comunicació que es faci des de l'Agència Catalana de Turisme, tant al mercat nacional com internacional, es pugui reforçar també el missatge del turisme de sol i platja de qualitat, un dels principals reclams i motius per a moltes de les famílies que ens visiten.
 10. Avui dia els empresaris del sector turístic ens sentim desprotegits, ja que estem treballant sota el nostre propi criteri aplicant els protocols per reduir el contagi de la Covid-19 editats per l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE), ja que encara no disposem dels Plans Sectorials elaborats per la Generalitat de Catalunya necessaris des del 25 de juny de 2020.

La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya està formada per les següents entitats:

Federació Provincial d’Hostaleria de Barcelona

 • Gremi d’Hotels de Barcelona
 • Gremi de Restauració de Barcelona
 • Gremi d’Hostaleria del Maresme
 • Gremi d’Hostaleria de Castelldefels
 • Gremi d’Hostaleria de Sitges

Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona

 • Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar
 • Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà
 • Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre
 • Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona
 •  Associació d’Hostaleria de Blanes
 •  Associació d’Hostaleria de la Selva
 •  Associació d’Hostalatge de la Garrotxa
 •  Associació d’Hostaleria del Ripollès
 • Associació de Bars i Restaurants de Cerdanya 
 • Associació Hotels i Càmpings Cerdanya 
 • l’Associació de Turisme Rural Girona

Federació d'Hostaleria de Lleida 

 • Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell
 • Gremi d’Hosteleria de la Val d'Aran
 • Associació de Càmpings de Lleida 
 • Associació de Discoteques i Sales de Festa de Lleida

Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona

 • Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda
 • Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona
 • Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada
 • Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre
 • Associació d’Agències de Viatges Receptives Costa Daurada
 • PortAventura

Federació Catalana d’Apartaments Turístics 

 • Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona
 • Associació Turística d’Apartaments de la Costa Brava, i els Pirineus de Girona
 • Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre

• TEC, Trets de l’economia catalana. Desembre 2019. Generalitat de Catalunya. Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

 
Visto 295 veces Modificado por última vez en Martes, 28 Julio 2020 15:23

logotrans

Carrer Pintor Serrasanta, 4
Tels. 93 665 37 54
Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
08860 - Castelldefels Barcelona

 

gencatfullbackgroundwhite90